Nowa platforma dla restauratorów #WspieramGastro

0
30

Branża gastronomiczna jest jedną z tych, które najmocniej cierpią z powodu kryzysu wywołanego koronawirusem. Warszawa stara się restauratorów wspierać. Właśnie ruszyła pierwsza niezależna platforma internetowa do zamawiania jedzenia na wynos.

Z dnia na dzień tysiące warszawskich restauracji, barów i kawiarni straciło klientów i ponad 90 proc. obrotów. To dramat nie tylko właścicieli, ale też ponad 20 tysięcy pracowników tego sektora. Warszawa od pierwszych dni kryzysu stara się pomóc w ratowaniu miejsc pracy.

– W ubiegłym tygodniu ogłosiłem program pomocowy dla przedsiębiorców. Restauratorzy mogą skorzystać z obniżki czynszu za wynajem lokalu miejskiego, zmniejszenia opłat za dzierżawę czy zwrotu opłat w przypadku rezygnacji z prowadzenia ogródka – mówi Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy.  

Na platformie www.wspieramgastro.warszawa.pl/ każdy restaurator może stworzyć swoje menu i sklep online – oparty na wspólnej domenie. Już można skorzystać z bogatej oferty kilkunastu lokalnych restauracji. Lokali gastronomicznych na platformie cały czas przybywa.

To projekt niezależny od wielkich, sieciowych przedsięwzięć. Tym, co odróżnia tę platformę od innych, jest brak prowizji. Wielkie międzynarodowe firmy pobierają od restauracji nawet 40 proc. prowizji za obecność na swoich platformach. W przypadku #WspieramGastro tej opłaty nie ma, przychód zasila w całości budżet warszawskich przedsiębiorców.

Warszawscy restauratorzy, choć sami w trudnej sytuacji, chcą pomagać lekarzom, pielęgniarkom i całemu personelowi medycznemu. Firmy obecne na platformie #WspieramGastro zadeklarowały, że udzielą znaczących rabatów dla pracowników ochrony zdrowia lub przekażą im posiłki.

– Wspieramy tę inicjatywę i kibicujemy jej. I zachęcamy warszawianki i warszawiaków: jeśli tylko możecie, pomóżcie. Kupujcie lokalnie. Wspierajcie lokalnie. Pomóżcie swoim sąsiadom! W tych trudnych dniach musimy być wobec siebie solidarni – mówi prezydent stolicy i dodaje: – W taki sam sposób, w jaki dziś promuję oddolną inicjatywę firm gastronomicznych, będę promował podobne inicjatywy innych branż. Jeśli macie pomysły, propozycje – zgłaszajcie się do nas. Będziemy starali się pomóc tak, jak możemy.